Mięsny sos z zasmażką

4.5 (151 ocen)

  • 40 min

Doskonały do ziemniaczanych klusek,ziemniaków a nawet ryżu.

  • 40 min

Składniki:

  • łopatka wieprzowa ok. 50 dag
    marchew 1 szt
    cebula 2szt
    czosnek 2 ząbki
    natka pietruszki 1/2 pęczka
    masło ok 2 łyżki
    mąka 1 kopiasta łyżka
    sól
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Mięsny sos z zasmażką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć pokroić na małe kawałki.
    Marchew obrać, umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę obrać i pokroić. Czosnek zmiażdżyć albo drobno posiekać.

    Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso, dodać czosnek i przez chwilę razem smażyć. Przełożyć do rondla.

    Cebulę podsmażyć lekko na pozostałym oleju i dodać do mięsa.
    Dodać też marchew, oprószyć solą i zalać wodą. Dusić do miękkości.

    Z mąki i masła zrobić zasmażkę i na koniec dodać do sosu.
    Doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować