Mięsny kalafior

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszny kalafior na bogato pieczony z mięsem pod serową pierzynką.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 średni kalafior
    500 g mięsa mielonego
    1 mała marchewka
    1 cebula
    2 kulki mozzarelli
    po kawałku czerwonej i zielonej papryki
    1 łyżka śmietany
    4 łyżki majonezu
    1 jajko
    1/2 pęczka koperku
    olej
    sól
    pieprz
    curry,cząber,zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięsny kalafior - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior obgotować w osolonej wodzie przez 6-10 minut.Wyjąć z wody i przestudzić.
    Marchewkę ugotować do miękkości ,obrać ze skórki pokroić w kostkę.
    Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju,dodać pokrojone w kostkę papryki i chwilę podsmażyć.
    Mięso mielone przełożyć do miski,dodać marchewkę,podsmażoną cebulę i papryki,jajko i przyprawy,dokładnie wymieszać,po czym z mięsa uformować kulę i przełożyć na natłuszczoną blaszkę.
  • 2. Przestudzony kalafior podzielić na duże różyczki i powpychać je wokoło do mięsnej kuli,posmarować majonezem wymieszanym ze śmietaną,udekorować pokrojonym w plastry serem mozzarella i koperkiem.
    Przykryć luźno folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez około 40 minut,10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aluminiową ,aby kalafior mógł się przyrumienić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować