Mięsny kalafior - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior obgotować w osolonej wodzie przez 6-10 minut.Wyjąć z wody i przestudzić.
Marchewkę ugotować do miękkości ,obrać ze skórki pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju,dodać pokrojone w kostkę papryki i chwilę podsmażyć.
Mięso mielone przełożyć do miski,dodać marchewkę,podsmażoną cebulę i papryki,jajko i przyprawy,dokładnie wymieszać,po czym z mięsa uformować kulę i przełożyć na natłuszczoną blaszkę.
2.Przestudzony kalafior podzielić na duże różyczki i powpychać je wokoło do mięsnej kuli,posmarować majonezem wymieszanym ze śmietaną,udekorować pokrojonym w plastry serem mozzarella i koperkiem.
Przykryć luźno folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez około 40 minut,10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aluminiową ,aby kalafior mógł się przyrumienić.
Komentarze