Cukinia nadziana pysznym farszem z mięsa i żółtego sera. Smak urozmaicają pomidorki koktajlowe i rodzynki.
1 godz. 50 min
Składniki:
4 cukinie (łącznie 1400 g)
Farsz:
250 g mięsa mielonego z indyka
35 g pora
25 g rodzynek
200 g pomidorków koktajlowych
120 g żółtego sera
2 jajka
5 łyżek bułki tartej
1 opakowanie Fix Chinese - do potraw chińskich (30 g - na 0,3 L wody)
1 i 1/2 łyżki margaryny
1 łyżka majeranku suszonego
przyprawa uniwersalna do potraw do smaku (wg uznania)
pieprz biały mielony do smaku (wg uznania)
pieprz ziołowy do smaku (wg uznania)
Mięsno - serowa cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora posiekać, smażyć chwilę na margarynie. Dodać mięso mielone, majeranek i rodzynki - chwilę smażyć. Pomidorki pokroić na ćwiartki, dodać do mięsa. Ser zetrzeć na tarce lub drobno pokroić - dorzucić do farszu. Następnię wbić jajka, wsypać bułkę tartą i fix - dokładnie wymieszać. Całość doprawić przyprawą uniwersalną, białym pieprzem i pieprzem ziołowym.
2.Cukinie przekroić wzdłuż na pół, głęboko wydrążyć środki (miąższ zużyć do innych celów).
Komentarze