Mięsno - serowa cukinia

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Cukinia nadziana pysznym farszem z mięsa i żółtego sera. Smak urozmaicają pomidorki koktajlowe i rodzynki.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 4 cukinie (łącznie 1400 g)

    Farsz:
    250 g mięsa mielonego z indyka
    35 g pora
    25 g rodzynek
    200 g pomidorków koktajlowych
    120 g żółtego sera
    2 jajka
    5 łyżek bułki tartej
    1 opakowanie Fix Chinese - do potraw chińskich (30 g - na 0,3 L wody)
    1 i 1/2 łyżki margaryny
    1 łyżka majeranku suszonego
    przyprawa uniwersalna do potraw do smaku (wg uznania)
    pieprz biały mielony do smaku (wg uznania)
    pieprz ziołowy do smaku (wg uznania)


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięsno - serowa cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora posiekać, smażyć chwilę na margarynie. Dodać mięso mielone, majeranek i rodzynki - chwilę smażyć. Pomidorki pokroić na ćwiartki, dodać do mięsa. Ser zetrzeć na tarce lub drobno pokroić - dorzucić do farszu. Następnię wbić jajka, wsypać bułkę tartą i fix - dokładnie wymieszać. Całość doprawić przyprawą uniwersalną, białym pieprzem i pieprzem ziołowym.
  • Mięsno - serowa cukinia 2. Cukinie przekroić wzdłuż na pół, głęboko wydrążyć środki (miąższ zużyć do innych celów).
  • Mięsno - serowa cukinia 3. Przygotowanym farszem ciasno nadziewać połówki cukinii.
  • Mięsno - serowa cukinia 4. Następnie pasujące do siebie połówki składać i zawijać jak cukierki.
  • 5. Piec 60 min (180 - 200 st. C).
    Podawać na ciepło lub na zimno.

Porady

Cukinie podawane na zimno mają bardziej zwięzłą strukturę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować