Mięsno - kapuściane paszteciki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Dla 10 osób

Najlepiej smakują z czerwonym barszczykiem lub polane sosem grzybowym.

  • 50 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 400g ciasta francuskiego
    40 dag żeberek wieprzowych
    30 dag kapusty kiszonej
    10g suszonych grzybów
    1,5 szklanki bulionu warzywnego
    cebula
    łyżka miodu
    łyżeczka majeranku
    pół łyżeczki kminku
    żółtko do posmarowania
    olej do smażenia
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Przystawki

Mięsno - kapuściane paszteciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • namocz grzyby 1. Grzyby suszone moczyć w wodzie całą noc. Ugotować, pokroić na drobne kawałki.
  • podsmaż żeberka 2. Zrobić marynatę do żeberek: połączyć miód z 2 łyżkami oleju, majerankiem, solą i pieprzem. Żeberka włożyć do marynaty i wstawić do lodówki na min.2 godz. Następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju ok.10 minut. Zalać bulionem warzywnym i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa ok.40 minut.( w razie konieczności uzupełnić wodą). Kiedy mięso będzie odstawało od kości, wybrać i drobno pokroić.
  • kapustę i grzyby poszatkuj 3. Cebulę posiekać, podsmażyć na łyżce oleju. Kapustę kiszoną poszatkować, przełożyć do cebuli razem z grzybami. Dodać kilka łyżek wody, połowę kminku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przemieszać, poddusić, aż woda wyparuje. Ostudzić.
  • wszystkie składniki podduś 4. Ciasto francuskie rozwałkować na dwa prostokąty. Na obydwa wyłożyć zimną kapustę z mięsem, zwinąć w roladki. Wierzch udekorować paseczkami z ciasta. Posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać pozostałym kminkiem.
  • farsz przełóż na ciasto 5. Gotowe roladki przełożyć na papierze do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 190 st i piec ok.20-25 minut. Po upieczeniu pokroić w plastry. Podawać z gorącym, czerwonym barszczykiem lub polane sosem grzybowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować