Mięsno - kapuściane paszteciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby suszone moczyć w wodzie całą noc. Ugotować, pokroić na drobne kawałki.
2.Zrobić marynatę do żeberek: połączyć miód z 2 łyżkami oleju, majerankiem, solą i pieprzem. Żeberka włożyć do marynaty i wstawić do lodówki na min.2 godz. Następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju ok.10 minut. Zalać bulionem warzywnym i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa ok.40 minut.( w razie konieczności uzupełnić wodą). Kiedy mięso będzie odstawało od kości, wybrać i drobno pokroić.
3.Cebulę posiekać, podsmażyć na łyżce oleju. Kapustę kiszoną poszatkować, przełożyć do cebuli razem z grzybami. Dodać kilka łyżek wody, połowę kminku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przemieszać, poddusić, aż woda wyparuje. Ostudzić.
4.Ciasto francuskie rozwałkować na dwa prostokąty. Na obydwa wyłożyć zimną kapustę z mięsem, zwinąć w roladki. Wierzch udekorować paseczkami z ciasta. Posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać pozostałym kminkiem.
5.Gotowe roladki przełożyć na papierze do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 190 st i piec ok.20-25 minut. Po upieczeniu pokroić w plastry. Podawać z gorącym, czerwonym barszczykiem lub polane sosem grzybowym.
Komentarze