Mięsne wężyki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Po takie paszteciki sięgnie każde dziecko. Do ich przygotowania warto zachęcić dziecko, zrobiliśmy je wspólnie z Pawełkiem.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -30 dag mąki
    -3 dag drożdży
    -15 dag margaryny
    -1/2 szkl. jogurtu naturalnego
    -1 łyżeczka soli
    -1 łyżeczka cukru

    Farsz:
    -60 dag szynki wieprzowej
    -1 marchewka
    -cebula
    -ziele angielskie,liść laurowy,sól,pieprz

    Dodatkowo:
    -1 jajko
    -płatki kukurydziane, kminek , czarnuszka.

Mięsne wężyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso gotujemy z dodatkiem marchewki,cebuli i przypraw do miękkości. Studzimy. Mięso mielimy wraz z marchewką doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Ciasto: Drożdże mieszamy z jogurtem do rozpuszczenia. Mąkę i cukier łączymy z margaryna,dodajemy drożdże i zagniatamy ciasto.Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce.
  • 3. Ciasto dzielimy na 4 części, formujemy prostokąt, układamy farsz i zlepiamy ,formując węża. Każdego smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy płatkami kukurydzianymi lub czarnuszką bądź kminkiem. Pieczemy
    ok.30-35 min w temp. 170 stopni. Podajemy na ciepło z barszczem czerwonym lub surówką.

Porady

Gdy ciasto jest zbyt luźne dodajemy więcej mąki i zagniatamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy