Mięsne pulpety w zalewie słodko-kwaśnej / Pulpety w occie

2 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Zapraszam po przepis na pulpety w słodko-kwaśnej zalewie. Mięso w occie - wywołuje to zdziwienie i nie każdemu zasmakuje, polecam jednak zaryzykować, dla mnie są świetne. Podaje się je na zimno jako przekąskę, świetne pod kieliszek:).

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Pulpety:
    500g mięsa mielonego
    2 marchewki
    1 cebula
    1 czerstwa bułka
    1 jajko
    1/2 pęczka natki pietruszki
    sól, pieprz, czosnek granulowany, vegeta

    Zalewa:
    1 litr wody
    1/2 szklanki octu
    3 łyżki cukru
    6 liści laurowych
    10 kulek ziela angielskiego
    1 duża cebula
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Mięsne pulpety w zalewie słodko-kwaśnej / pulpety w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew ścieramy na małych oczkach tarki. Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy. Bułkę namaczamy w wodzie. Odciskamy.
  • 2. Mięso mielone łączymy z warzywami, natką pietruszki, bułką i jajkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i vegetą. Dokładnie ugniatamy, formujemy nieduże pulpety. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy przez około 20 minut. Wyciągamy z wody.
  • 3. Przygotowujemy zalewę: w garnku umieszczamy wodę, ocet, cukier, liście laurowe, ziele angielskie oraz pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy woda zacznie wrzeć, gotujemy jeszcze około 3 minuty.
  • 4. Pulpety umieszczamy w garnku lub dużym słoiku. Wlewamy zalewę. Studzimy, po czym schładzamy przez minimum 24h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ocet

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować