Mięsne paluszki z sosem

4.5 (140 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To danie bardzo łatwo przygotować, a płynny ser w paluszkach stanowi smakowitą niespodziankę dla podniebienia.

Składniki:

  • ● podwójny filet z kurczaka
    ● 10 średnich pieczarek
    ● 2 średnie cebule
    ● 1/2 szkl. oleju
    ● 20 dag żółtego sera
    ● bułka tarta i mąka pszenna do panierki
    ● 1/2 szkl. majonezu
    ● 2 łyżki słodkiej śmietany lub mleka
    ● przyprawy: łyżeczka soli, ok. 2 łyżeczek tzatziki, pieprz, oregano, przyprawa do kurczaka
    ● pomidor i ogórek do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Mięsne paluszki z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, kroimy na
    kawałki i mielimy w maszynce.
  • 2. Pieczarki i cebule kroimy
    w średnią kostkę i podsmażamy
    na oleju. Studzimy i mielimy
    w maszynce. Możemy zagęścić
    bułką tartą. Dodajemy sól, doprawiamy
    do smaku pieprzem,
    oregano i przyprawą do kurczaka.
    Mieszamy z mięsem.
  • 3. Ser kroimy w smukłe słupki
    długości ok. 15 cm. Obtaczamy
    cienką warstwą masy mięsnej
    i panierujemy w bułce wymieszanej
    z mąką w stosunku
    1:1. Smażymy na złoty kolor.
  • 4. Z majonezu, śmietany i przyprawy
    tzatziki ucieramy sos.
    Gorące paluszki podajemy zamoczone
    w sosie. Dekorujemy
    ogórkiem i pomidorem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować