Mięsne paluchy ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Pieczone mięsne paluchy w dość nietuzinkowym wydaniu. Do masy dodałam także starte jajka uprzednio ugotowane na twardo oraz duszony szpinak. Do tego świetnie komponująca się ze składnikami przyprawa – suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
    4 jajka ugotowane na twardo
    80 g szpinaku (świeży lub mrożony)
    2 łyżki oliwy
    2 jajka świeże
    3 łyżki bułki tartej
    3 – 4 łyżeczki ketchupu pikantnego
    1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mięsne paluchy ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięsne paluchy ze szpinakiem 1. Świeży szpinak posiekać, mrożony rozmrozić i osączyć. Następnie wrzucić na rozgrzaną oliwę, wsypać przyprawę z suszonymi pomidorami i dusić 2 – 3 min. Wystudzić.
    Do miski przełożyć mięso, dodać obrane i starte na grubych oczkach tarki jarzynowej jajka ugotowane na twardo, następnie dołożyć duszony szpinak. Wbić świeże jajka, wsypać bułkę tartą. Całość wymieszać, po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  • Mięsne paluchy ze szpinakiem 2. Z masy uformować 16 paluchów, które ułożyć w formie wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego palucha posmarować ketchupem.
  • Mięsne paluchy ze szpinakiem 3. Piec bez przykrycia 40 min (200 st. C).

Porady

Do przygotowania potrawy użyłam przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią o następującym składzie – pomidory suszone płatki 62%, czosnek grys 24%, bazylia 5%, sól, oregano.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować