Mięsne muszle w aromatycznym sosie.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Nowa odsłona mięsa mielonego przypadła do gustu mężowi i córce.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • opakowanie makaronu Conchiglioni(duże muszle)
    500g mięsa mielonego z indyka
    sos pomidorowy w kartonie
    2 cebule
    ząbek czosnku
    ser żółty
    1 jajko
    łyżeczka oliwy
    pieprz cayenne
    suszona bazylia
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięsne muszle w aromatycznym sosie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok.5 min aby muszle się trochę otworzyły. Odcedzamy i układamy na talerzu aby się nie skleiły. Do mięsa dodajemy jajko, startą cebulę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
  • 2. Na patelnie wlewamy łyżeczkę oliwy i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili dodajemy sos pomidorowy oraz 3 łyżki wody.Podgrzewamy.Następnie doprawiamy szczyptą pieprzu cayenne oraz sporą ilością bazylii.
  • 3. Na blachę wylewamy kilka łyżek sosu i układamy napełnione mięsnym farszem muszlę. Polewamy je resztą sosu i posypujemy całość startym żółtym serem. Całą blachę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Zapiekamy ok, 45-50min.

Porady

Do farszy można również dodać ziół co wzbogaci smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować