Mięsne muszle w aromatycznym sosie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok.5 min aby muszle się trochę otworzyły. Odcedzamy i układamy na talerzu aby się nie skleiły. Do mięsa dodajemy jajko, startą cebulę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
2.Na patelnie wlewamy łyżeczkę oliwy i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili dodajemy sos pomidorowy oraz 3 łyżki wody.Podgrzewamy.Następnie doprawiamy szczyptą pieprzu cayenne oraz sporą ilością bazylii.
3.Na blachę wylewamy kilka łyżek sosu i układamy napełnione mięsnym farszem muszlę. Polewamy je resztą sosu i posypujemy całość startym żółtym serem. Całą blachę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Zapiekamy ok, 45-50min.
Porady
Do farszy można również dodać ziół co wzbogaci smak.
Komentarze