Mięsne mufinki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Trudny

Czy "mielone" zawsze musi być podane tak samo? Nie musi. Pyszne mufinki z mięsa mielonego to doskonały pomysł na obiad lub kolację. Wygląda ciekawie i apetycznie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Trudny

Składniki:

  • mięso mielone – 500 g (u nas z łopatki wieprzowej)
    mielona ciecierzyca lub bułka tarta – 200 gram
    mleko – 120 ml
    jaja kurze – 2 sztuki
    ser feta – 100 gram (pokrojony w kostkę, u nas z mleka owczego i koziego)
    szczypior z cebulką – 1 sztuka (pokrojone)
    czosnek – 1-2 ząbki (wyciśnięty)
    sól, pieprz, przyprawy (takie jak lubisz)

Mięsne mufinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso z dodatkami 1. Do miski wrzucamy mięso, przyprawiamy i po kolei dokładnie mieszamy ze wszystkimi składnikami
  • Masa mięsna 2. Formę na mufinki smarujemy masłem przekładamy do niej masę mięsną. Pieczemy w 160 stopniach przez około 40 minut.
  • Puree ziemniaczane 3. Ziemniaki gotujemy na miękko robimy z nich puree dodając masło i mleko.
  • Mufinki mięsna z puree ziemniaczanym 4. Mufinki wykładamy z formy, dekorujemy puree z ziemniaków i obkładamy ulubioną surówką (np. kapustą, surówką, buraczkami itp.)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy