Mięsne muchomorki

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kolorowa,apetyczna i zabawna przystawka,dzieci to lubią.
Można nimi zajadać na ciepło lub na zimno.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego(z drobiu)
    3 małe pomidory
    6 okrągłych plastrów żółtego sera
    250 g mrożonego rozdrobionego szpinaku
    ząbek czosnku
    cebula
    jajko
    2 łyżki bułki tartej
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
    dodatkowo:
    plaster sera mozzarella
    foremki na babeczki
    wykałaczki


    50 g sera mozzarella

Mięsne muchomorki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju.
    Mięso mielone przełożyć do miski,wbić jajko,wsypać bułkę tartą dodać zeszkloną cebulę oraz sól i pieprz do smaku,wymieszać,
    Z masy mięsnej uformować 6 grubych wałeczków,ułożyć je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut,przestudzić.
  • 2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju,wrzucić rozmrożony i dobrze odciśnięty z wody szpinak,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć 5-7 minut,przestudzić,dodać startą mozzarellę oraz sól i pieprz do smaku,wymieszać.
  • 3. Z plasterka sera mozzarella uformować małe kuleczki.
    Pomidory umyć ,osuszyć i przekroić na połowę,usunąć miąższ.
    Następnie przy pomocy wąskiego noża na całej powierzchni połówek pomidorów wydrążyć niewielkie dziurki,otworki wypełnić kuleczkami mozzarelli.
  • 4. Na środku foremek położyć wałeczek mięsny,resztę wolnego miejsca szczelnie wypełnić szpinakiem,na wierzchu wałeczków położyć plasterki żółtego sera ,oraz pomidorowe czapki,całość spiąć wykałaczkami wbijając je na środku kapelusza.
    Wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy