Mięsne kulki w sosie pomidorowym z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zmiel w malakserze. Warzywa obierz i również zmiel w malakserze albo zetrzyj na tarce. Mięso wymieszaj z warzywami, dodaj posiekaną drobno nać pietruszki. Bułkę namocz, odciśnij z wody, dodaj do mięsa. Dodaj jajko i przyprawy. Wymieszaj. Jeśli masa wydaje się zbyt luźna dodaj trochę bułki tartej. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczaj w bułce tartej i smaż. Odkładaj na talerz.
2.Pomidory z puszki przełóż do garnka, dodaj przesiekaną pietruszkę, oberwane listki tymianku i przyprawy, pogotuj z 10 minut. Zmiksuj sos na gładko. Do sosu włóż usmażone mięsne kulki i pogotuj całość z 10 minut.
3.Kaszę jaglaną, by nie była zbyt gorzka przepłucz z 3 razy wrzątkiem. Jeśli chcesz, by kasza ugotowała się na sypko, podlej ją gorącym bulionem i gotuj na wolnym ogniu do 10 minut. Jeśli kasza będzie miękka, oddcedź ją z nadmiaru płynu na sitku.
Komentarze