PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Mięsne kulki w sosie pieczarkowymhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0004/07/675024f6bb99604a0945a9c5f4630eb677494107.jpeg38722592http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/miesne-kulki-w-sosie-pieczarkowym-10
300 g łopatki wieprzowej
3 ząbki czosnku
jajko
bułka tarta
500 g pieczarek
por (biała część)
1 l bulionu drobiowego (do gotowania pulpecików)
łyżka masła
500 ml bulionu (do sosu)
3 łyżki jogurtu greckiego
sól ,pieprz
Sposób przygotowania przepisu:
Mięsne kulki w sosie pieczarkowym
1.
Mięso płuczemy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (drobne oczka).
2.
Do mięsa wbijamy jajko ,dodajemy czosnek ,doprawiamy posmaku solą i pieprzem.
3.
Do zagęszczenia mięsnej masy dodajemy bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy dodając po trochu przegotowaną wodę.
4.
Formujemy kulki (średnica 2-3 cm).
5.
Zagotowujemy bulion i wrzucamy kulki z mięsa. Gotujemy 2 min od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
6.
Następnie je wyławiamy.
7.
Pieczarki kroimy w plasterki.
8.
Pora kroimy w piórka.
9.
Pieczarki i pora podsmażamy na odrobinie masła ,zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu 20 min. Zabielamy jogurtem greckim. Następnie dodajemy pulpeciki ,gotujemy 10 min ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z kaszą ( u nas owsianą)i ogórkiem konserwowym.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze