Mięsne kulki w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso płuczemy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (drobne oczka).
2.
Do mięsa wbijamy jajko ,dodajemy czosnek ,doprawiamy posmaku solą i pieprzem.
3.
Do zagęszczenia mięsnej masy dodajemy bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy dodając po trochu przegotowaną wodę.
4.Formujemy kulki (średnica 2-3 cm).
5.
Zagotowujemy bulion i wrzucamy kulki z mięsa. Gotujemy 2 min od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
6.Następnie je wyławiamy.
7.Pieczarki kroimy w plasterki.
8.Pora kroimy w piórka.
9.Pieczarki i pora podsmażamy na odrobinie masła ,zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu 20 min. Zabielamy jogurtem greckim. Następnie dodajemy pulpeciki ,gotujemy 10 min ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z kaszą ( u nas owsianą)i ogórkiem konserwowym.
Komentarze