Mięsne kuleczki w gulaszu a la leczo

4.5 (145 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min

Jednogarnkowe, szybkie w przygotowaniu, sycące danie z mięsnymi kulkami podanymi w gulaszu na bazie papryki, cebuli i aromatycznej wędzonki.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 3 czerwone papryki
    2 cebule
    1 ząbek czosnku
    250g wędzonej kiełbasy
    200g wędzonej szynki
    500ml bulionu drobiowego
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    sól
    pieprz
    oliwa

    Mięsne kuleczki
    500g mielonej wieprzowiny
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżka kaszy manny
    1 ząbek czosnku
    1 cebula
    1 jajko
    3 łyżki natki z pietruszki
    sól
    pieprz
    oliwa
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Mięsne kuleczki w gulaszu a la leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki pozbawić nasion i pokroić w grubszą kostkę a cebulę drobno posiekać.
  • image-1igwodp 2. W garnku przesmażyć na oliwie pokrojoną w kostkę szynkę, kiełbasę, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć aż cebula zmięknie. Dodać paprykę, podlać bulionem, wsypać słodką i ostrą paprykę, przykryć pokrywką i dusić około 20minut. Po tym czasie doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. W razie potrzeby zagęścić całość 1 łyżką mąki rozrobionej w wodzie.
  • image-1i795od 3. Mięsne kuleczki
    Do miski przełożyć mięso, dodać bułkę tartą, kaszę mannę, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą cebulę, jajko, natkę i wyrobić masę. Doprawić solą, pieprzem i uformować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • image-00qukdc 4. Kulki panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej oliwie. Usmażone kulki przełożyć do garnka z gulaszem i delikatnie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować