Mięsne kuleczki w gulaszu a la leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki pozbawić nasion i pokroić w grubszą kostkę a cebulę drobno posiekać.
2.W garnku przesmażyć na oliwie pokrojoną w kostkę szynkę, kiełbasę, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć aż cebula zmięknie. Dodać paprykę, podlać bulionem, wsypać słodką i ostrą paprykę, przykryć pokrywką i dusić około 20minut. Po tym czasie doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. W razie potrzeby zagęścić całość 1 łyżką mąki rozrobionej w wodzie.
3.Mięsne kuleczki
Do miski przełożyć mięso, dodać bułkę tartą, kaszę mannę, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą cebulę, jajko, natkę i wyrobić masę. Doprawić solą, pieprzem i uformować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego.
4.Kulki panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej oliwie. Usmażone kulki przełożyć do garnka z gulaszem i delikatnie wymieszać.
Komentarze