Mięsne kule ze śliwką w sosie pieczarkowo-szpinakowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Z mięsa mielonego można zrobić takie oto kule. Urozmaicić smakiem wędzonej śliwki, pieczarek, szpinaku. Warto spróbować.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
    4 kromki chleba tostowego
    mleko do namoczenia chleba
    jajko
    łyżka ziół prowansalskich
    pieprz młotkowany z kolendrą
    sól do smaku
    śliwki wędzone ( u mnie 8)
    bułka tarta do obtaczania
    250 g pieczarek
    3 łyżki masła
    garść świeżych liści szpinaku baby
    100 ml mleka
    łyżeczka mąki pszennej
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Sos pieczarkowy

Mięsne kule ze śliwką w sosie pieczarkowo-szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło i dodać pieczarki. Smażyć kilka minut na wolnym ogniu. Mięso wymieszać z wcześniej namoczonym w mleku chlebem tostowym oraz roztrzepanym jajkiem, ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Wyrobić mięso na gładką masę. Jeśli mięso jest zbyt luźne dodać bułki tartej. Formować kule i wciskać do środka śliwki. Obtaczać w bułce tartej. Pieczarki zsunąć na bok patelni i obsmażyć kule. Na wierzch nałożyć szpinak. Dodać szklankę gorącej wody i dusić pod przykryciem 30 min. na wolnym ogniu. Delikatnie mieszać od czasu do czasu. W mleku rozmieszać mąkę i dodać do sosu. Dodać pieprz świeżo mielony i sól do smaku Jeszcze chwilę mieszać i dusić.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Smażenie Wędzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować