Nowe danie z nową bohaterką w tle:) Pyszne klopsiki w warzywnym sosie. Dietetyczne, smaczne..naprawdę polecam
Dla 5 osób
Średni
Składniki:
- mielone mięso (dowolne) (ja po prostu wzięłam karkówkę (około 500g) i zmieliłam): 500 gramów
- Jajko (ja dałam 1, ale może się zdarzyć może potrzeba więcej...): 1 sztuka
- bułka czerstwa (zamoczona w mleku): 1 sztuka
- marchewka: 2 sztuki
- pietruszka: 2 sztuki
- seler (średni): 1 sztuka
- seler (młody, łodyga): 2 sztuki
- przyprawy 1 (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie) (w zależności od smaku, oczywiście liść i ziele to liczba sztuk): 3 szczypty
- przyprawy 2 (sól, pieprz, cząber, pieprz ziołowy) (do smaku): 3 szczypty
- cebula: 1 sztuka
- mąka: 2 łyżki
Mięsne klopsiki w warzywnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.zetrzeć na tarce warzywa: marchew, seler, pietruszka, seler (łodyga). Wszystko zalać wodą (tak by lekko przykrywały warzywa), wrzucić przyprawy: sól, pieprz, ziele angielski, liść laurowy. Postawić na małym gazie by się ugotowały (na wpół miękko)
2.Pokroić cebulę i obsmażyć na maśle
3.do mięsa (jeśli jeszcze nie jest zmielone, to zmielić) dodać cebulę, jajko, bułkę oraz przyprawy. Uformowałam w klopsiki i obtoczyłam w mące.
4.w osobnym garnku, zagotowałam wodę. jak tylko się ugotowała, zmniejszyłam gaz i włożyć po kolei klopski. Gotowałam króciutko tak by "się zamknęły". Następnie klopsiki przełożyłam do garnka, w którym był warzywa. jeśli uważasz, że sos warzywny jest za gęsty polecam dodać wodę, którą użyłaś do gotowania klopsików.
ugotować klopsiki aż będą gotowe.
Podawać z kaszą perłową!
Smacznego!!
Komentarze