Mięsne klopsiki w warzywnym sosie

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Nowe danie z nową bohaterką w tle:) Pyszne klopsiki w warzywnym sosie. Dietetyczne, smaczne..naprawdę polecam

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mielone mięso (dowolne) (ja po prostu wzięłam karkówkę (około 500g) i zmieliłam): 500 gramów
    - Jajko (ja dałam 1, ale może się zdarzyć może potrzeba więcej...): 1 sztuka
    - bułka czerstwa (zamoczona w mleku): 1 sztuka
    - marchewka: 2 sztuki
    - pietruszka: 2 sztuki
    - seler (średni): 1 sztuka
    - seler (młody, łodyga): 2 sztuki
    - przyprawy 1 (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie) (w zależności od smaku, oczywiście liść i ziele to liczba sztuk): 3 szczypty
    - przyprawy 2 (sól, pieprz, cząber, pieprz ziołowy) (do smaku): 3 szczypty
    - cebula: 1 sztuka
    - mąka: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięsne klopsiki w warzywnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. zetrzeć na tarce warzywa: marchew, seler, pietruszka, seler (łodyga). Wszystko zalać wodą (tak by lekko przykrywały warzywa), wrzucić przyprawy: sól, pieprz, ziele angielski, liść laurowy. Postawić na małym gazie by się ugotowały (na wpół miękko)
  • 2. Pokroić cebulę i obsmażyć na maśle
  • 3. do mięsa (jeśli jeszcze nie jest zmielone, to zmielić) dodać cebulę, jajko, bułkę oraz przyprawy. Uformowałam w klopsiki i obtoczyłam w mące.
  • 4. w osobnym garnku, zagotowałam wodę. jak tylko się ugotowała, zmniejszyłam gaz i włożyć po kolei klopski. Gotowałam króciutko tak by "się zamknęły". Następnie klopsiki przełożyłam do garnka, w którym był warzywa. jeśli uważasz, że sos warzywny jest za gęsty polecam dodać wodę, którą użyłaś do gotowania klopsików.
    ugotować klopsiki aż będą gotowe.
    Podawać z kaszą perłową!
    Smacznego!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować