Mięsne jeżyki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotuję dla 5-letniej córeczki i męża. Przekąska idealnie sprawdza się na imprezach.

Składniki:

  • ● 50 dag mielonego mięsa
    ● 2 jajka
    ● sól
    ● 20 dag posiekanych orzechów ziemnych
    ● mały słoik mini-korniszonów
    ● mały słoik marynowanej cebulki
    ● przyprawa do mielonego mięsa
    ● 1-2 ząbki czosnku

Mięsne jeżyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obieramy i przeciskamy
    przez praskę. Mięso mieszamy z czosnkiem
    i jajkami na jednolitą masę.
    Doprawiamy przyprawą do
    mięsa i solą.
  • 2. Z masy formujemy niewielkie
    kulki. Obtaczamy
    w orzechach. Przekładamy
    na wyłożoną papierem do
    pieczenia blachę. Pieczemy
    ok. 15 minut w rozgrzanym
    do ok. 200 °C piekarniku.
    Obracamy i pieczemy kolejne
    15 minut.
  • 3. Korniszony i cebulki osączamy.
    Kotlety wykładamy
    na talerz. W każdego wbijamy
    wykałaczkę i nabijamy
    po korniszonie i cebulce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2012

Komentarze

Podobne przepisy