Mięsne grzybki z sosem pomidorowym

0 (0 ocen)

Dzięki pieczeniu mięsa w pieczarce jest ono bardzo soczyste, smaki wzajemnie się przenikają. Można się nimi zajadać na ciepło lub zimno. Z takim daniem można się spotkać na przyjęciach weselnych.

Składniki:

  • • 12 dużych pieczarek,
    • 500g mięsa mielonego,
    • 150g żółtego sera,
    • 1 duża cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 1 jajko,
    • 4 łyżki bułki tartej,
    • 1/3 papryki,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Masło do smażenia,
    • SOS:
    • 2 puszki pomidorów krojonych (800g),
    • 1 duża cebula,
    • 3 ząbki czosnku,
    • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
    • ½ łyżeczki oregano,
    • Słodka i ostra papryka,
    • Sól,
    • Pieprz,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięsne grzybki z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięsne grzybki z sosem pomidorowym 1. Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki. Następnie ostrożnie odcinamy ogonek i zostawiamy same kapelusze.
  • Mięsne grzybki z sosem pomidorowym 2. Zostawiamy po małym kawałku z każdego ogonków, a resztę drobno siekamy. Na patelni szklimy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy czosnek oraz posiekane ogonki i podsmażamy je.
  • Mięsne grzybki z sosem pomidorowym 3. Do miski wkładamy mięso, dodajemy podsmażoną cebulę, jajko, bułkę tartą, pokrojoną drobno paprykę i mieszamy, doprawiamy do smaku.
  • Mięsne grzybki z sosem pomidorowym 4. Na końcu dodajemy starty na tarce żółty ser, delikatnie mieszamy go z masą mięsną.
  • Mięsne grzybki z sosem pomidorowym 5. Tak przygotowaną masą napełniamy pieczarki. W każdą pieczarką wciskamy pozostawiony ogonek. Układamy je na dużej blaszce. Pieczarki zapiekamy około 1 godziny w 180 stopniach. Jeśli zaczną się spiekać to należy przykryć je folią.
  • Mięsne grzybki z sosem pomidorowym 6. Gdy pieczarki się pieką przygotowujemy sos. Na patelni szklimy cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy ją pomidorami z puszki i dodajemy koncentrat. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu 20-30 minut aż pomidory zaczną się rozpadać i większość wody wyparuje, a sos zrobi się gęsty. W między czasie sos doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką oraz dodajemy oregano.
    Pieczarki podajemy ułożone na sosie. Można podać do nich świeże pieczywo lub zjeść same.
    Życzę smacznego :)

Porady

W trakcie pieczenia może nastąpić potrzeba odlania wody lub tłuszczu, który wytopi się z mięsa. Dlatego dobrze blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować