Mięsne babeczki ze śliwką i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przełożyć do miski. Dodać prażoną cebulkę. Czosnek obrać i zetrzeć na małych oczkach lub przecisnąć przez praskę. Paprykę umyć, osuszyć i pozbawić nasion. Następnie także zetrzeć na małych oczkach.
2.Doprawić solą,świeżo mielonym pieprzem oraz czubrycą. Wymieszać. Dodać mąkę i ponownie wymieszać. Śliwki umyć,osuszyć i odpestkować. Każdą połówkę przekroić jeszcze na pół. Pistacje obrać ze skorupki.
3.Do silikonowej foremki na muffinki wyłożyć czubatą łyżkę masy mięsnej i lekko nią wylepić foremkę. Wcisnąć w mięso po 2 ćwiartki śliwki i 3-4 pistacje.
4.Na górę położyć kolejną łyżkę mięsa i dobrze zlepić obie warstwy aby nie rozpadły się podczas pieczenia.Odłożyć do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 200 st i wstawić mięsne babeczki. Piec około 20 -25 minut. Przed podaniem wyjąć z foremek. Smacznego!
Komentarze