Mięsne babeczki ze śliwką i pistacjami

0 (0 ocen)

Zapraszam:))

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki
    4 łyżki prażonej cebulki ( kupnej)
    1/2 białej papryki
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki mąki razowej
    1 łyżeczka zielonej czubrycy
    sól
    pieprz świeżo mielony
    po 1/2 dużej śliwki na 1 babeczkę
    po 3-4 pistacje na 1 babeczkę

Mięsne babeczki ze śliwką i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przełożyć do miski. Dodać prażoną cebulkę. Czosnek obrać i zetrzeć na małych oczkach lub przecisnąć przez praskę. Paprykę umyć, osuszyć i pozbawić nasion. Następnie także zetrzeć na małych oczkach.
  • 2. Doprawić solą,świeżo mielonym pieprzem oraz czubrycą. Wymieszać. Dodać mąkę i ponownie wymieszać. Śliwki umyć,osuszyć i odpestkować. Każdą połówkę przekroić jeszcze na pół. Pistacje obrać ze skorupki.
  • na masie mięsnej ulożyć sliwki i pistacje 3. Do silikonowej foremki na muffinki wyłożyć czubatą łyżkę masy mięsnej i lekko nią wylepić foremkę. Wcisnąć w mięso po 2 ćwiartki śliwki i 3-4 pistacje.
  • piec około 20 minut 4. Na górę położyć kolejną łyżkę mięsa i dobrze zlepić obie warstwy aby nie rozpadły się podczas pieczenia.Odłożyć do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 200 st i wstawić mięsne babeczki. Piec około 20 -25 minut. Przed podaniem wyjąć z foremek. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy