Pyszna mięsna roladka, można ją jeść na ciepło, z sosem, dobrze smakuje też na zimno, na kromce chleba. Robi się ją szybko (nie licząc czasu pieczenia), a i w lodówce może posiedzieć kilka dni, nie tracąc na wartości.
1 min
Łatwy
Składniki:
1 kg mięsa mielonego
2 cebule drobno posiekane
Natka pietruszki
4 jajka
1 czerstwa bułka namoczona w wodzie lub mleku
Bułka tarta – opcjonalnie
Sól, pieprz
Mięsna rolada z selerem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa dodać posiekaną natkę, jajka oraz odciśniętą bułkę, cebulę z czosnkiem. Doprawiać solą i pieprzem. Gdy masa z mięsa jest zbyt rzadka, dosypać bułki tartej. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
2.Na papierze do pieczenia o wymiarach około 25x30min rozprowadzić mięso mielone (cienką warstwę). Na nim układać równomiernie plastry żółtego sera, pokrojoną w paseczki paprykę oraz przekrojone na pół łodygi selera naciowego.
3.Za pomocą papieru zwinąć mięso w roladę. Mięso przełożyć do keksówki. Piec godzinę w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia położyć na roladzie plasterki żółtego sera. Gdy ser się przyrumieni, roladę wyjąć z piekarnika.
Komentarze