Mięsna rolada we francuskim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka pokrój w niedużą kostkę. Włóż do miski. Wsyp pieprz, sól, sos sojowy i sok z cytryny. Wymieszaj. Odstaw miskę w zimne pomieszczenie i pozostaw na 2-3h.
Dodaj do farszu wieprzowego jajko, cebulę utratą na tartce o drobnych oczkach, bułkę tartą i gałkę muszkatołową. Dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj. Gotowy farsz wieprzowy rozdziel na dwie części.
2.Ciasto francuskie: rozłóż oba płaty i na środku (po długości) wyłóż wieprzowy farsz, następnie wyłóż filet z kurczaka i ułóż czarną śliwkę.
3.Zawiń z jednej i z drugiej strony. Dociśnij boku z obu stron. Wyjdą dwie rolady. Posmaruj jajkiem i posyp czarnuszką. Piecz w temp. 180 stopni przez 40-50 minut.
Komentarze