Mięsna rolada we francuskim cieście

0 (0 ocen)

Proponuję smaczną, świąteczną i prostą w przygotowaniu roladę z mięsa. Smaczne na ciepło i na zimno.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowego)
    500 g filetu z kurczaka
    50 g bułki tartej
    1 jajko
    sól
    czarny mielony pieprz
    1 cebula
    100 g czarnej śliwki
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka soku z cytryny
    1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
    600 g ciasta francuskiego (2x300g)

    dodatkowo:
    jajko do posmarowania ciasta
    sezam lub czarnuszka do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Dania główne

Mięsna rolada we francuskim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka pokrój w niedużą kostkę. Włóż do miski. Wsyp pieprz, sól, sos sojowy i sok z cytryny. Wymieszaj. Odstaw miskę w zimne pomieszczenie i pozostaw na 2-3h.
    Dodaj do farszu wieprzowego jajko, cebulę utratą na tartce o drobnych oczkach, bułkę tartą i gałkę muszkatołową. Dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj. Gotowy farsz wieprzowy rozdziel na dwie części.
  • image-0b9vbb7 2. Ciasto francuskie: rozłóż oba płaty i na środku (po długości) wyłóż wieprzowy farsz, następnie wyłóż filet z kurczaka i ułóż czarną śliwkę.
  • image-0ul7y6p 3. Zawiń z jednej i z drugiej strony. Dociśnij boku z obu stron. Wyjdą dwie rolady. Posmaruj jajkiem i posyp czarnuszką. Piecz w temp. 180 stopni przez 40-50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować