Mięsna potrawka z warzywami

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Średni

Pyszny domowy obiad z mięsem w roli głównej. Duszony schab z dodatkiem warzyw, na bazie których powstaje pyszny i aromatyczny sos. Jest to danie łatwe w przygotowaniu, niewymagające specjalnego nakładu pracy. Polecam z ziemniakami lub kluseczkami albo kaszą.

  • 1 min
  • Średni

Składniki:

  • 1kg schabu
    2 cebule
    2 szklanki mrożonej krojonej włoszczyzny
    2 czerwone papryki
    1 ostra papryczka – opcjonalnie
    3-5 konserwowych ogórków
    1 puszka groszku
    2 liście laurowe
    Kilka ziarenek pieprzu
    Kilka ziarenek ziela angielskiego
    3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
    Sól, pieprz
    1 łyżka słodkiej papryki w proszku
    oregano, bazylia, tymianek - opcjonalnie
    Olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięsna potrawka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na oleju, przełożyć do garnka. Następnie na patelni podsmażyć posiekaną cebulę i dodać ją do mięsa. Dodać też włoszczyznę (można użyć świeżej – por, marchewka, cebula, seler, obrać i pokroić). Całość zalać wodą tak, aby przykryła mięso i warzywa. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, zagotować. Dodać pokrojone w kostkę ogórki oraz papryki, a także odsączony z zalewy groszek. Doprawić koncentratem pomidorowym oraz papryką w proszku. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i dusić pod przykryciem przez 30 minut, aby mięso zmiękło. Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz ulubionymi ziołami.

Porady

Do przygotowania dania można użyć dowolnego kawałka wieprzowiny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować