Mięsna galareta z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Galaretka z mięsem i jajkiem na twardo jako przystawka albo smaczna kolacja.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • golonka wieprzowa 1 szt
    szynka wieprzowa 50 dag
    marchew 2-3 szt
    por 1 szt
    pietruszka 1 szt
    liść laurowy 2 listki
    jajka 4 szt
    sól
    pieprz
    żelatyna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galareta Golonka Przystawki

Mięsna galareta z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, podzielić na kawałki. Zalać wodą i postawić do gotowania. Warzywa oczyścić, umyć i z liśćmi laurowymi dodać do mięsa. Gotować aż mięso zacznie się rozpadać. Mięso wyjąć i przestudzić. Warzywa wyjmujemy wcześniej.
    Mięso obrać z kości i pokroić. Rosół przelewamy przez sito, odlewamy potrzebną ilość i stawiamy do gotowania. Dodajemy pokrojone mięso i pokrojoną marchew. Doprawiamy do smaku.
    W gorącym rosole rozpuszczamy żelatynę 2 kopiaste łyżeczki na 1/2 litra rosołu i łączymy z pozostałym rosołem. Studzimy i nalewamy do przygotowanych pojemniczków.
    Jajka gotujemy na twardo, kroimy wzdłuż na połowy. Oprószamy solą i pieprzem. Zatapiamy w tężejącej galarecie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować