Mięsna galareta z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, podzielić na kawałki. Zalać wodą i postawić do gotowania. Warzywa oczyścić, umyć i z liśćmi laurowymi dodać do mięsa. Gotować aż mięso zacznie się rozpadać. Mięso wyjąć i przestudzić. Warzywa wyjmujemy wcześniej.
Mięso obrać z kości i pokroić. Rosół przelewamy przez sito, odlewamy potrzebną ilość i stawiamy do gotowania. Dodajemy pokrojone mięso i pokrojoną marchew. Doprawiamy do smaku.
W gorącym rosole rozpuszczamy żelatynę 2 kopiaste łyżeczki na 1/2 litra rosołu i łączymy z pozostałym rosołem. Studzimy i nalewamy do przygotowanych pojemniczków.
Jajka gotujemy na twardo, kroimy wzdłuż na połowy. Oprószamy solą i pieprzem. Zatapiamy w tężejącej galarecie.
Komentarze