Mięsna bombka z pieczarką w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki obrać , skroić i podsmażyć na zeszklonej cebuli na oleju. posolić i doprawić tymiankiem i majerankiem. Wystudzić. Mięso mielone doprawić przyprawą do wieprzowiny, vegetą, oregano, majerankiem, tymiankiem, papryką. Posolić. Dokładnie wymieszać. Odstawić na chwilę. Wbić jajko, wsypać 3łyżki mąki i wymieszać.
Brać porcje masy mięsnej , rozpłaszczyć na ręce a na środek dać łyżeczkę przygotowanych wcześniej pieczarek. Zaklejać i formować kule. Obtoczyć w mące.
Pieczarki z cebulą, które pozostały wstawić na palnik , na dobrze rozgrzane położyć mięsne kule i dusić ok. 10min. Mieszając delikatnie co jakiś czas. Po tym czasie, zalać wszystko bulionem i zagotować. Dodać pietruszkę. Po ok. 20-30min dodać esencje do sosu, wymieszać i pogotować ok.5min.
Komentarze