Mięsna bombka z pieczarką w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

pyszne danie obiadowe, delikatne mięso w aksamitnym sosie

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg pieczarek
    duża cebula
    olej
    1 łyżeczka tymianku i majeranku
    sól
    0,5 kg mięsa mielonego
    1 łyżeczka: przyprawy do wieprzowiny, vegety, oregano, majeranku, tymianku, mielonej słodkiej papryki
    1 jajko
    3 łyżki mąki + 2 łyżki do panierowania
    600ml bulionu grzybowego (pół kostki na 600ml wody)
    2 łyżki siekanej natki pietruszki
    ok. 30g esencji do sosu pieczeniowego ciemnego

Mięsna bombka z pieczarką w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0plc54v 1. Pieczarki obrać , skroić i podsmażyć na zeszklonej cebuli na oleju. posolić i doprawić tymiankiem i majerankiem. Wystudzić. Mięso mielone doprawić przyprawą do wieprzowiny, vegetą, oregano, majerankiem, tymiankiem, papryką. Posolić. Dokładnie wymieszać. Odstawić na chwilę. Wbić jajko, wsypać 3łyżki mąki i wymieszać.
    Brać porcje masy mięsnej , rozpłaszczyć na ręce a na środek dać łyżeczkę przygotowanych wcześniej pieczarek. Zaklejać i formować kule. Obtoczyć w mące.
    Pieczarki z cebulą, które pozostały wstawić na palnik , na dobrze rozgrzane położyć mięsne kule i dusić ok. 10min. Mieszając delikatnie co jakiś czas. Po tym czasie, zalać wszystko bulionem i zagotować. Dodać pietruszkę. Po ok. 20-30min dodać esencje do sosu, wymieszać i pogotować ok.5min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy