Smaczne, aromatyczne danie, którym najesz się do syta :)
Składniki:
75 dag mięsa z piersi indyka pokrojonego jak na gulasz
75 dag kiszonej kapusty z marchewką
2 duże cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanka rosołu z kostki
mielona ostra papryka
oliwa z oliwek
sok z połowy cytryny
3 łyżki mąki pszennej
Mięsko po zbójnicku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i natrzeć sokiem z cytryny, solą i mieloną papryką. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
2.Mięso obtoczyć w przesianej mące i obrumienić na oliwie. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, zalać rosołem wymieszanym z koncentratem i zagotować. Doprawić papryką i solą, wrzucić mięso i dusić do miękkości. Sos powinien zgęstnieć.
3.Kapustę ułożyć na lekko natłuszczonej brytfannie, polać 2 łyżkami oliwy i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 15 minut.
4.Na miękką kapustę wyłożyć mięso z sosem i wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.
Porady
Wegetarianie mogą zastąpić mięso stekami sojowymi, uprzednio ugotowanymi w rosole grzybowym i dobrze odciśniętymi.
Komentarze