Mięsko po zbójnicku

0 (0 ocen)

Smaczne, aromatyczne danie, którym najesz się do syta :)

Składniki:

  • 75 dag mięsa z piersi indyka pokrojonego jak na gulasz
    75 dag kiszonej kapusty z marchewką
    2 duże cebule
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 szklanka rosołu z kostki
    mielona ostra papryka
    oliwa z oliwek
    sok z połowy cytryny
    3 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięsko po zbójnicku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięsko po zbójnicku 1. Mięso umyć, osuszyć i natrzeć sokiem z cytryny, solą i mieloną papryką. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • mięsko po zbójnicku 2. Mięso obtoczyć w przesianej mące i obrumienić na oliwie. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, zalać rosołem wymieszanym z koncentratem i zagotować. Doprawić papryką i solą, wrzucić mięso i dusić do miękkości. Sos powinien zgęstnieć.
  • kapusta 3. Kapustę ułożyć na lekko natłuszczonej brytfannie, polać 2 łyżkami oliwy i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 15 minut.
  • mięsko po zbójnicku 4. Na miękką kapustę wyłożyć mięso z sosem i wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.

Porady

Wegetarianie mogą zastąpić mięso stekami sojowymi, uprzednio ugotowanymi w rosole grzybowym i dobrze odciśniętymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować