Mielonka z szynkowaru

0 (0 ocen)

pyszna domowa wędlinka

Składniki:

  • 70 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    4 ząbki czosnku
    3 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
    3 łyżki żelatyny
    sól do smaku

Mielonka z szynkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i razem z pozostałymi składnikami dodać do mięsa mielonego. Dobrze razem wymieszać. Mięso przełożyć do woreczka (do szynkowaru) lub rękawa do pieczenia. Szczelnie zamknąć. Włożyć do szynkowaru. Zamknąć i odstawić na całą noc do lodówki. Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka. Zalać wodą 1 cm poniżej krawędzi szynkowaru. Parzyć w temperaturze 80 - 90 stopni przez 90 minut. Po tym czasie odstawić minimum na 12 godzin do schłodzenia. Po tym czasie ostrożnie wyjąć i mielonka jest gotowa do spożycia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy