1 większa polędwiczka wieprzowa
• na nadzienie:
• 350 g łopatki wp + 250 g boczku świeżego
• 2 ząbki posiekanego czosnku + 1/2 szklanki wody gazowanej + majeranek, sól i pieprz mielony
• ok. 200 g cienkich plastrów z boczku wędzonego, bekonu lub szynki parmeńskiej
• szklanka dowolnego bulionu
Mielonka z pieca na kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę i boczek zmielić w maszynce na dużych oczkach, wymieszać z posiekanym czosnkiem i przyprawami, wyrobić ręcznie dolewając wodę gazowaną, odstawić na 10 minut do lodówki.
Polędwiczkę naciąć wzdłuż, rozklepać spryskując wodą, wtedy nie porobią się w niej dziury.
Na gotowy płat z polędwicy wyłożyć mięso mielone, zwinąć w roladę.
2.Obwinąć plastrami boczku lub szynki, ułożyć w głębszym naczyniu do zapiekania.
3.Podlać bulionem, wierzch przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 190 stopniach ok. 40 minut, po tym czasie zdjąć folię i jeszcze podpiekać wierzch do ładnego zrumienienia.
Komentarze