Mielonka z pieca na kanapki

4.5 (147 ocen)

Pyszna :)

Składniki:

  • 1 większa polędwiczka wieprzowa
    • na nadzienie:
    • 350 g łopatki wp + 250 g boczku świeżego
    • 2 ząbki posiekanego czosnku + 1/2 szklanki wody gazowanej + majeranek, sól i pieprz mielony
    • ok. 200 g cienkich plastrów z boczku wędzonego, bekonu lub szynki parmeńskiej
    • szklanka dowolnego bulionu
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Mielonka z pieca na kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-27oiu92 1. Łopatkę i boczek zmielić w maszynce na dużych oczkach, wymieszać z posiekanym czosnkiem i przyprawami, wyrobić ręcznie dolewając wodę gazowaną, odstawić na 10 minut do lodówki.
    Polędwiczkę naciąć wzdłuż, rozklepać spryskując wodą, wtedy nie porobią się w niej dziury.
    Na gotowy płat z polędwicy wyłożyć mięso mielone, zwinąć w roladę.
  • image-2898d9t 2. Obwinąć plastrami boczku lub szynki, ułożyć w głębszym naczyniu do zapiekania.
  • image-0kokoow 3. Podlać bulionem, wierzch przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 190 stopniach ok. 40 minut, po tym czasie zdjąć folię i jeszcze podpiekać wierzch do ładnego zrumienienia.
  • image-116k1o2 4. Kroić po całkowitym schłodzeniu.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować