Mielonka wieprzowa z szynkowara

4.5 (165 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Bardzo lubię taką wędlinę z szynkowara, jest bardzo smaczna i soczysta, idealna na kanapki.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 kilogramy mięsa z łopatki

    4 łyżeczki soli peklowej

    4 łyżeczki żelatyny

    100 ml.zimnej wody

    5 gram pieprzu czarnego grubo mielonego

    1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Kanapki Dodatki

Mielonka wieprzowa z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mielonka 1. Mięso mielimy, dodajemy wszystkie przyprawy, wlewamy sól rozpuszczoną w zimnej wodzie, wsypujemy żelatynę. Mięso wyrabiamy do momentu aż będzie się kleiło do rąk.
  • mielonka 2. Masę mięsną przekładamy do szynkowara, wierzch wyrównujemy łyżką.
  • mielonka 3. Szynkowar zamykamy, wstawiamy na dwa dni do lodówki.
  • mielonka 4. Dno garnka wykładamy ścierką, wstawiamy szynkowar z mięsem, zalewamy wodą w takiej ilości żeby woda była 1 cm. poniżej krawędzi szynkowara. Garnek przykrywamy przykrywką, gotujemy na małym ogniu 120 minut od momentu zagotowania w temperaturze 80 stopni. Szynkowar wyjmujemy, pozostawiamy do ostudzenia, wstawiamy do lodówki na noc. Szynkowar otwieramy, przekręcamy do góry dnem, polewamy gorącą wodą, mięso samo powinno się wysunąć.

Porady

Podawaj z pieczywem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować