Mielonka tyrolska

0 (0 ocen)

  • 52 godz.
  • Dla 3 osób
  • Średni

Bardzo smaczna wieprzowa mielonka tyrolska, prosta w zrobieniu, idealna do kanapek.

  • 52 godz.
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • Surowiec:

    ścinki od schabu 35 dag
    schab 858 g - 73 g = 75 dag
    skóra z boczku (wcześniej ugotowana) 30 dag
    boczek 705 - 95 = 60 dag

    Przyprawy:

    aromat do tyrolskiej 2 g/kg
    peklosól 16 g/kg
    pieprz biały 3 g/kg
    ziele angielskie mielone 0,5 g /kg
    czosnek 2 g/kg

    Dodatki:

    wywar z gotowania skóry z boczku 8 % masy mięsa
    skrobia ziemniaczana 20 g/kg
    osłonka barierowa termokurczliwa FI 70 mm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Mielonka tyrolska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mielonka tyrolska. 1. Mięsa kroimy w 4 centymetrowe kostki, dodajemy peklosól, dokładnie mieszamy i peklujemy 48 godzin w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza. Zapeklowane mięsa mielimy przez sitko 5 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy zmieloną ugotowaną skórę z boczku oraz rozmieszane w wywarze z gotowania skóry wszystkie przyprawy razem ze skrobią ziemniaczaną i aromatem do Tyrolskiej. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości. Gotowym farszem napełniamy osłonki robiąc odpowiedniej wielkości batony. Gotowe batony z mielonką parzymy w 75 stopniach Celsjusza przy Fi 70 mm - 70 minut. Po parzeniu studzimy 10 minut w zimnej wodzie. Batony z mielonką przechowujemy w lodówce.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować