MIELONE ZRAZY Z WARZYWAMI

4.5 (151 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zrazy. Któż ich nie lubi?A próbowaliście je zrobić z mięsa mielonego?Są przepyszne

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g mięsa wołowego zmielonego
    350 g mięsa wieprzowego zmielonego
    sól,pieprz, słodka papryka mielona, majeranek
    4 łyżki bułki tartej
    farsz:
    pół czerwonej papryki
    pół żółtej papryki
    3 ugotowane marchewki
    mała cebula
    4 ogórki kiszone
    wywar do gotowania:
    2 litry bulionu warzywnego
    ziele ang 3 szt
    liść laurowy 1 szt
    sól
    3 łyżki mąki
    3 łyżki śmietany 18%
    dodatkowo:
    musztarda
    8 plastrów boczku wędzonego
    bułka tarta do panierki
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zrazy

Mielone zrazy z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *Mięsa mieszamy ze sobą, doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i dość obficie majerankiem, dodajemy bułkę tartą, dobrze wyrabiamy.
    * Cebulę kroimy w półplasterki, resztę warzyw kroimy w słupki.
    * Bierzemy porcję mięsa ( jak na kotleta mielonego). Spłaszczamy na dłoni. Smarujemy musztardą, kładziemy plaster boczku , na to wykładamy po kilka sztuk każdego warzywa-wykładamy na środek, boki pozostawiamy puste. Po nałożeniu farszu formujemy zraz. Tak postępujemy z całym mięsem. Wszystkie zrazy obtaczamy w bułce tartej, smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
    *Po usmażeniu zrazy przekładamy do wrzącego bulionu, do którego dodajemy listek, ziele, doprawiamy do smaku solą. W takim wywarze gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Po tym czasie zagęszczamy wywar za pomocą mąki i śmietany, chwilkę podgotowujemy, sosik zacznie gęstnieć. Zrazy podajemy z sosem, z ziemniaczkami i ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować