Mielone zapiekane z płatami lazanii i serami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

konkurs_zapiekanki

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mięsa mielone (najlepiej wieprzowe): 250 gramów
    - olej: 2 łyżki
    - cebula: 1 sztuka
    - papryka (mała czerwona): 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - przecier pomidorowy: 2 łyżeczki
    - pomidory: 0.5 puszki
    - przyprawy (sól, pieprz, oregano, bazylia, słodka papryka): 1 szczypta
    - feta (najlepiej półtłusta): 100 gramów
    - mozzarella (lub żółty ser): 50 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - makaron (do lazanii): 4 plastry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Mielone zapiekane z płatami lazanii i serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie mięsa:
    Na oleju podsmażyć cebulę. Po zeszkleniu dodać pokrojoną paprykę oraz czosnek. Po chwili dodać przyprawy. Po wymieszaniu całości dodać mięso i smażyć około 15-20 minut. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać i dodać pomidory z puszki. Całość trzymać na palniku jeszcze przez chwilę, do odparowania nadmiaru soku z pomidorów.
  • 2. Przygotowanie makaronu:
    4 płaty lazanii wrzucić na wrzątek i podgotować 5 minut.
  • 3. Układanie w naczyniu
    Połowę mięsa wyłożyć do naczynia. Przykryć dwoma płatami lazanii. Nałożyć kolejną połowę mięsa. Wyłożyć kolejne dwa płaty lazanii. Pokruszyć fetę, wlać 2 wcześniej rozmącone jajka wymieszane ze słodką papryką, posypać startym serem. Całość jeszcze raz posypać papryką oraz oregano. Całość zapiekać w 180 stopniach przez 20-30 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Sery Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować