Mielone zakręcone

0 (0 ocen)

  • 60 min

zwykłe mielone trochę się nam znudziły,dlatego powstała taka wersja .

  • 60 min

Składniki:

  • 50 dag łopatki wieprzowej
    1 jajo
    20 dag pieczarek
    2 papryki kolorowe
    100 g serka mascarpone
    2 duże cebule
    sól,pieprz,bułka tarta
    olej do smażenia

Mielone zakręcone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wieprzowe zmielić,dodać 3 łyżki bułki tartej,sól,pieprz oraz żółtko jaja.
    Białko ubić na sztywno i dodać do wyrobionej masy mięsnej-delikatnie wymieszać.
  • 2. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki,a cebulę i paprykę w cienkie paseczki. Podsmażyć na oliwie ok 10min , dodać serek mascarpone i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić jeszcze ok 5 min.
  • 3. Mięso rozwałkować na folii na grubość ok 1 cm i rozłożyć na nim zimny farsz. Zwinąć tak jak roladę. Pokroić na ok 2cm plastry. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na małym ogniu. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Porady

Jeśli masa mięsna jest zbyt rzadka to należy zagęścić ją bułką tartą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy