Mielone zakręcone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wieprzowe zmielić,dodać 3 łyżki bułki tartej,sól,pieprz oraz żółtko jaja.
Białko ubić na sztywno i dodać do wyrobionej masy mięsnej-delikatnie wymieszać.
2.Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki,a cebulę i paprykę w cienkie paseczki. Podsmażyć na oliwie ok 10min , dodać serek mascarpone i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić jeszcze ok 5 min.
3.Mięso rozwałkować na folii na grubość ok 1 cm i rozłożyć na nim zimny farsz. Zwinąć tak jak roladę. Pokroić na ok 2cm plastry. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na małym ogniu. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Porady
Jeśli masa mięsna jest zbyt rzadka to należy zagęścić ją bułką tartą.
Komentarze