Mielone z żurawiną w panierce owsiano-sezamowej

0 (0 ocen)

  • 50 min

Takie kotlety to pomysł na łatwy i szybki niedzielny obiad. Żurawina idealnie pasuje do mięsa i razem z pyszną panierką sprawia, że smak tych kotletów jest wyjątkowy.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na około 20 kotletów:
    500 g mielonego mięsa z indyka
    500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
    50 g żurawiny suszonej
    cebula
    2 ząbki czosnku (średnie)
    1/3 szklanki bułki tartej
    1/3 szklanki mleka
    60 g sera żółtego
    2 jajka
    sól
    pieprz czarny mielony
    czosnek granulowany
    PANIERKA:
    80 g płatków owsianych górskich
    10 g orzechów włoskich
    20 g sezamu
    Kucharek lub sól do przyprawienia

    tłuszcz do smażenia

Mielone z żurawiną w panierce owsiano-sezamowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane i orzechy włoskie wrzucamy do blendera kielichowego i mielimy (nie musi być bardzo dokładnie).
  • 2. Dodajemy do nich sezam, przyprawiamy i mieszamy.
  • 3. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
  • 4. Bułkę tartą zalewamy mlekiem, dodajemy mięso mielone, drobno posiekany czosnek, żurawinę, starty na tarce ser żółty, jajka, przyprawiamy, wyrabiamy ręką.
  • 5. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w przygotowanej wcześniej panierce i smażymy na rumiano na rozgrzanym tłuszczu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy