Mielone z warzywami i mozzarellą

4.5 (144 ocen)

  • 40 min

Mielone nie muszą być nudne,tutaj smak poprawiają warzywa -papryka i kalafior a dodatek delikatnego sera sprawia że rozpływają się w ustach,delikatnie i pysznie!

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu b:
    500 g mięsa mielonego
    1 papryka czerwona
    1/2 kalafiora

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    2 kulki sera mozzarella

    Składniki robocze:
    3 łyżki bułki tartej
    gałka muszkatołowa do smaku
    pieprz biały do smaku
    sól do smaku
    przyprawa do kebaba
    1 jajko
    1/4 cebuli
    bułka tarta do panierowania
    olej ryżowy do smażenia

    Dekoracja:
    listki bazylii


Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mielone z warzywami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kroimy warzywa 1. Kalafior podzielić na małe różyczki blanszować 5 minut w osolonym wrzątku,odcedzić przestudzić i drobno posiekać nożem.Paprykę umyć wydrążyć z nasion i pokroić w kostkę tak samo cebulkę.
  • łączymy z mięsem mielonym 2. Połączyć wszystko w misce z mięsem mielonym,wbić jajko,dodać bułkę tartą doprawić do smaku sola pieprzem oraz gałką i przyprawą do kebaba,wyrobić masę ,formować owalne kotleciki i panierować w bułce tartej .
  • Smażymy 3. Smażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni z obu stron na rumiano.
  • nadziewamy serem 4. Po usmażeniu lekko przestudzić.Przekroić wzdłuż na połowę
    Ser mozzarella osączyć z zalewy przekroić na plastry,włożyć po plastrze w środek kotletów,przykryć wierzchem.Ułożyć kotlety w naczyniu żaroodpornym i włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika i trzymać tak długo aż ser się lekko rozpuści.


    Wyjąć podawać z gotowanymi ziemniakami i kalafiorem pod bułeczką tartą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować