Mielone nie muszą być nudne,tutaj smak poprawiają warzywa -papryka i kalafior a dodatek delikatnego sera sprawia że rozpływają się w ustach,delikatnie i pysznie!
40 min
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu b:
500 g mięsa mielonego
1 papryka czerwona
1/2 kalafiora
Składnik podstawowy dodatkowy:
2 kulki sera mozzarella
Składniki robocze:
3 łyżki bułki tartej
gałka muszkatołowa do smaku
pieprz biały do smaku
sól do smaku
przyprawa do kebaba
1 jajko
1/4 cebuli
bułka tarta do panierowania
olej ryżowy do smażenia
Mielone z warzywami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior podzielić na małe różyczki blanszować 5 minut w osolonym wrzątku,odcedzić przestudzić i drobno posiekać nożem.Paprykę umyć wydrążyć z nasion i pokroić w kostkę tak samo cebulkę.
2.Połączyć wszystko w misce z mięsem mielonym,wbić jajko,dodać bułkę tartą doprawić do smaku sola pieprzem oraz gałką i przyprawą do kebaba,wyrobić masę ,formować owalne kotleciki i panierować w bułce tartej .
3.Smażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni z obu stron na rumiano.
4.Po usmażeniu lekko przestudzić.Przekroić wzdłuż na połowę
Ser mozzarella osączyć z zalewy przekroić na plastry,włożyć po plastrze w środek kotletów,przykryć wierzchem.Ułożyć kotlety w naczyniu żaroodpornym i włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika i trzymać tak długo aż ser się lekko rozpuści.
Wyjąć podawać z gotowanymi ziemniakami i kalafiorem pod bułeczką tartą.
Komentarze