Mielone z suszonymi pomidorami i fetą w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przełożyć do miski.
Czerstwą bułkę namoczyć w mleku po czym dobrze odcisnąć i dodać do mięsa.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i razem z przyprawą do mielonego i 2 jajkami dodać do mięsa.
Dokładnie razem wymieszać.
Suszone pomidory pokroić w paski i dokładnie odsączyć z nadmiaru oliwy.
Ser feta pokroić w kostkę.
Ciasto francuskie rozwinąć.
Połowę masy mięsnej rozłożyć wzdłuż dłuższego boku, zostawiając po 2 cm od brzegów.
Na masie mięsnej ułożyć szpinak, na to suszone pomidory i na to ser feta.
Przykryć drugą częścią masy mięsnej formując wałek i przykrywając dokładnie nadzienie.
Jajko rozmącić i posmarować nim ciasto francuskie.
Wałek z mięsa mielonego zawinąć w ciasto francuskie jak roladę.
Przełożyć na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i luźno przykryć papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 1 godzinę w 200 st C.
Jeżeli rolada się nie upiekła i nie zrumieniła należy wydłużyć czas pieczenia.
Komentarze