Mielone z serem feta i oliwkami

0 (0 ocen)

Tak przygotowane mielone podaje jako dodatek do ziemniaków. Zachęcają one nie tylko smakiem i wyglądem:).

Składniki:

  • Składniki:
    • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego,
    • 1 cebula,
    • Około ¼ opakowania sera feta (niebieskiego),
    • 3 łyżki oliwek,
    • 1 jajko,
    • Bułka,
    • Mleko,
    • Sól, pieprz, 2 ząbki czosnku,
    • Olej do smażenia,
    • Bułka tarta do panierki

Mielone z serem feta i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namaczamy w mleku. Gotową odciskamy i dodajemy do mięsa.
    Cebule kroimy w drobną kostkę i także dokładamy do mięsa. W dalszej kolejności dodajemy jajko, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy.
    Ser feta kroimy w plastry. Oliwki kroimy w plasterki.
    Z gotowej masy mięsnej formujemy placuszki. Na każdym placuszku z jednego końca układamy po plastrze sera oraz 1-2 oliwki (pokrojone). Formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy