To wiosenny przepis na mięso mielone z dodatkową porcją witamin:). Dodatek pokrzywy i marchwi stawia, że w prosty sposób możemy urozmaicić tradycyjny obiad.Polecam wszystkim kulinarne eksperymenty z niedoceniona może przez wielu pokrzywą!
Składniki:
Składniki na 6 dużych porcji:
• 600 gram mięsa mielonego (u mnie wieprzowe),
• 1 marchew,
• około 50 listków pokrzywy (górne listki),
• 1 bułka pszenna,
• 1 duże jajko,
• 0,5 cebuli,
• 3 ząbki czosnku
• sól do smaku,
• świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
• mleko do namoczenia bułki,
• 2 łyżki oleju do przysmażenia marchwi
Dodatkowo:
• bułka tarta i tłuszcz do przygotowania formy,
• zielona sałata, koperek, rzodkiewki do podania
Mielone kotlety z pokrzywa i marchwią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę namaczamy w mleku. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego odciśniętą bułkę, jajko, przygotowaną cebulę oraz czosnek. Całość mieszamy dokładnie doprawiając do smaku: solą, pieprzem.
2.Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozdrobnioną przysmażamy na półmiękko. W trakcie smażenie delikatnie podlewamy wodą, by szybciej zmiękła.
Pokrzywę przepłukujemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części (siekamy).
3.Przygotowaną marchew i pokrzywę dodajemy do mięsa. Całość dokładnie mieszamy.
Gotowe mięso dzielimy na 6 części. Z każdej części toczymy w dłoniach kulkę.
4.Otrzymane porcje układamy koło siebie w naczyniu żaroodpornym.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35-40 minut 180°C.
Komentarze