Wystarczy tylko dodać paprykę, a otrzymamy pyszne kolorowe kotleciki mielone.
20 min
Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa (może być każdy rodzaj, ja miałam mięso mieszane indyczo - wieprzowe)
Całe jajko
Odciśnięta, wcześniej namoczona w wodzie bułka
Duża cebula pokrojona w drobną kostkę
Papryka pokrojona w drobną kostkę
Szczypiorek
Pieprz
Sól
Olej do smażenia
Mielone z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i paprykę kroję w drobna kostkę i przesmażam delikatnie na oleju.
Mieszam mielone mięso z odciśniętą, wcześniej namoczona bułką oraz z surowym jajkiem, przesmażona cebulą, papryka, szczypiorkiem i przyprawami.
Następnie formuję niewielkie podłużne kotleciki i smażę z obu stron na rozgrzanym oleju.
2.Kotleciki podałam z sosem paprykowym wcześniej przygotowanym i zakonserwowanym . Polecam mój przepis: sos z papryki.
Komentarze