Mielone z oczkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mielone -inaczej, z dodatkiem oliwek i papryki. Lekko naparowane w piekarniku są mięciutkie. Dodatek oliwek i papryki zmienia smak tradycyjnych mielonych.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk
    70 dag mięsa mielonego z łopatki
    1 bułka kajzerka
    1 mała cebula
    2 średnie jajka
    Sól, pieprz do smaku
    12 oliwek czarnych
    Po 2 paski papryki czerwonej i żółtej
    Mąka do obtoczenia
    Olej do smażenia

Mielone z oczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Papryki pokroić w drobną kostkę. Do miski przełożyć mięso, bułkę, cebulę, jajka, wyrobić na jednolitą masę, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Formować wilgotnymi dłońmi średniej wielkości kotleciki, w środek każdego włożyć po 2 oliwki, kawałki kolorowej papryki – uformować kulki, lekko spłaszczyć. Olej rozgrzać, kotleciki obtoczyć w mące, smażyć z dwóch stron. Naczynie żaroodporne wyłożyć folią do pieczenia, ułożyć kotleciki, zapiec około 20 minut w temp. 170 stopni. Spożywać na gorąco z dowolną surówką lub na zimno z ciemnym pieczywem.

Porady

1.Można użyć oliwek - czarnej i zielonej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy