Mielone -inaczej, z dodatkiem oliwek i papryki. Lekko naparowane w piekarniku są mięciutkie. Dodatek oliwek i papryki zmienia smak tradycyjnych mielonych.
30 min
Składniki:
Składniki na 12 sztuk
70 dag mięsa mielonego z łopatki
1 bułka kajzerka
1 mała cebula
2 średnie jajka
Sól, pieprz do smaku
12 oliwek czarnych
Po 2 paski papryki czerwonej i żółtej
Mąka do obtoczenia
Olej do smażenia
Mielone z oczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Papryki pokroić w drobną kostkę. Do miski przełożyć mięso, bułkę, cebulę, jajka, wyrobić na jednolitą masę, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Formować wilgotnymi dłońmi średniej wielkości kotleciki, w środek każdego włożyć po 2 oliwki, kawałki kolorowej papryki – uformować kulki, lekko spłaszczyć. Olej rozgrzać, kotleciki obtoczyć w mące, smażyć z dwóch stron. Naczynie żaroodporne wyłożyć folią do pieczenia, ułożyć kotleciki, zapiec około 20 minut w temp. 170 stopni. Spożywać na gorąco z dowolną surówką lub na zimno z ciemnym pieczywem.
Komentarze