Mielone z niespodzianką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ostatnio spróbowałam nieco uszlachetnić zwykłe mielone. Pomyślałam, że mogą być dobrez pieczarkami i serem. Smakowały mężowi, który dotąd mielone jadał tylko na zimno do chleba.

Składniki:

  • ● 800 g mięsa mielonego
    ● 250 g pieczarek
    ● 150 g twardego żółtego sera
    ● jajko
    ● 5-6 łyżek bułki tartej
    ● 1/2 pęczka natki pietruszki
    ● ząbek czosnku
    ● sól
    ● pieprz
    ● łyżeczka sosu sojowego

Mielone z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mielone z niespodzianką 1. Do mięsa dodajemy jajko,
    3 łyżki bułki, przeciśnięty przez
    praskę ząbek czosnku i posiekaną
    natkę. Doprawiamy solą,
    pieprzem i sosem sojowym.
    Wyrabiamy na gładką masę.
  • Mielone z niespodzianką 2. Pieczarki kroimy w drobną
    kostkę. Przesmażamy na patelni,
    aż woda odparuje. Odstawiamy
    do wystudzenia. Żółty ser
    ścieramy na tarce i łączymy
    z podsmażonymi pieczarkami.
  • Mielone z niespodzianką 3. Z mięsa formujemy szerokie
    placuszki, na których układamy
    pieczarki z serem. Formujemy
    je w dłoniach, aż powstaną
    gładkie owalne mielone.
  • Mielone z niespodzianką 4. Kotlety obtaczamy w 3 łyżkach
    bułki tartej i kładziemy na
    rozgrzany tłuszcz. Gdy będą
    zrumienione z każdej strony,
    zmniejszamy gaz, aby ładnie
    upiekły się w środku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2008

Komentarze

Podobne przepisy