Ostatnio spróbowałam nieco uszlachetnić zwykłe mielone. Pomyślałam, że mogą być dobrez pieczarkami i serem. Smakowały mężowi, który dotąd mielone jadał tylko na zimno do chleba.
Składniki:
● 800 g mięsa mielonego
● 250 g pieczarek
● 150 g twardego żółtego sera
● jajko
● 5-6 łyżek bułki tartej
● 1/2 pęczka natki pietruszki
● ząbek czosnku
● sól
● pieprz
● łyżeczka sosu sojowego
Mielone z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa dodajemy jajko,
3 łyżki bułki, przeciśnięty przez
praskę ząbek czosnku i posiekaną
natkę. Doprawiamy solą,
pieprzem i sosem sojowym.
Wyrabiamy na gładką masę.
2.Pieczarki kroimy w drobną
kostkę. Przesmażamy na patelni,
aż woda odparuje. Odstawiamy
do wystudzenia. Żółty ser
ścieramy na tarce i łączymy
z podsmażonymi pieczarkami.
3.Z mięsa formujemy szerokie
placuszki, na których układamy
pieczarki z serem. Formujemy
je w dłoniach, aż powstaną
gładkie owalne mielone.
4.Kotlety obtaczamy w 3 łyżkach
bułki tartej i kładziemy na
rozgrzany tłuszcz. Gdy będą
zrumienione z każdej strony,
zmniejszamy gaz, aby ładnie
upiekły się w środku.
Komentarze