Mielone z niespodzianką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pomysł na coś innego, na (nie)tradycyjnego mielonego :)

  • 40 min

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego wieprzowego mięsa, 2 jajka, bułka kajzerka, bułka tarta, 1 średnia cebula, 2 małe ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie, olej
    Farsz: dwie papryki konserwowe, 1 średnia cebula, 4 plastry sera żółtego

Mielone z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wkładamy mięso mielone, jajka, moczoną w mleku i odciśniętą z jego nadmiaru bułkę kajzerkę, startą cebulę oraz czosnek i około dwóch łyżek bułki tartej. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i odrobiną ostrej papryki. Wszystko należy dobrze wymieszać.
  • Farsz 2. Przygotowanie farszu: 1 cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy z odrobiną oleju do miękkości. Paprykę oraz ser żółty również kroimy w drobną kostkę i mieszamy w miseczce z wcześniej podsmażoną cebulą.
  • Kotlet przed uformowaniem 3. Bierzemy taką ilość mięsa na jeden kotlet jaka nam odpowiada. Formujemy mięso w kształcie placka, na środek kładziemy farsz oraz zalepiamy tak aby farsz pozostał w środku a ser podczas smażenia nie wypłynął. Nie panierujemy kotletów jak podczas robienia ich tradycyjnej wersji.
  • Kotlety podczas smażenia 4. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy kotlety. Smażymy z obu stron na brązowy kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy