Mielone z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wkładamy mięso mielone, jajka, moczoną w mleku i odciśniętą z jego nadmiaru bułkę kajzerkę, startą cebulę oraz czosnek i około dwóch łyżek bułki tartej. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i odrobiną ostrej papryki. Wszystko należy dobrze wymieszać.
2.Przygotowanie farszu: 1 cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy z odrobiną oleju do miękkości. Paprykę oraz ser żółty również kroimy w drobną kostkę i mieszamy w miseczce z wcześniej podsmażoną cebulą.
3.Bierzemy taką ilość mięsa na jeden kotlet jaka nam odpowiada. Formujemy mięso w kształcie placka, na środek kładziemy farsz oraz zalepiamy tak aby farsz pozostał w środku a ser podczas smażenia nie wypłynął. Nie panierujemy kotletów jak podczas robienia ich tradycyjnej wersji.
4.Na patelni rozgrzewamy olej i układamy kotlety. Smażymy z obu stron na brązowy kolor.
Komentarze