Mielone z natką pietruszki i papryką

5 (154 ocen)

  • 40 min

Dodatek papryki konserwowej nadaje kotletom bardziej intensywnego smaku.

  • 40 min

Składniki:

  • -3/4 kg mięsa mielonego
    -1 jajko
    -1 cebula
    -2 duże plastry papryki konserwowej
    -4 łyżki bułki tartej + około 2 łyżki do panierowania
    -pół pęczka natki pietruszki
    -1 czubata łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    -pieprz
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Mielone z natką pietruszki i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wrzucamy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, 4 łyżki tartej bułki, posiekaną natkę, przyprawę uniwersalną i pieprz. Zagniatamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
  • 2. Paprykę kroimy w cienkie paseczki.
  • 3. Na dłoń nabieramy tyle mięsa, aby zagnieść z niego kotleta. Spłaszczamy, układamy paseczek papryki i zagniatamy.
  • 4. Kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju po 5 minut z każdej strony.

Porady

Z podanych proporcji wyszło mi 10 sporych kotletów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować