Mielone z marchewką i brukselką

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zamiast zwykłych mielonych proponuję zrobić według tego przepisu. Mielone kuleczki zatopione w pysznym warzywnym sosie.

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na kotlety mielone:
    • ½ kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    • 1 cebula
    • 1 całe jajko
    • Sól
    • 1 łyżeczka majeranku
    • 2 łyżki przyprawy Gyros
    • 2 łyżki bułki tartej
    Składniki na sos:
    • 1 cebula
    • 1 opakowanie marchewek mini
    • 1 opakowanie brukselki
    • 200 ml przecieru pomidorowego
    • 3 łyżki ketchupu pikantnego
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • Sól
    • Szczypta chili
    • Olej do smażenia

Mielone z marchewką i brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotlety 1. Mięso mielone przekładamy do miski, doajmey obrana, drobno pokrojona cebulę, wbijamy jajko, doprawiamy solą, majerankiem, przyprawą Gyros, wsypujemy bułkę tarta i dokładnie mieszamy. Robimy okrągłe kotlety, smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
  • sos 2. Cebulę obieramy, drobno kroimy, prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy marchewki oraz brukselki, podlewamy wodą, solimy i gotujemy.
    Gdy warzywa będę już miękkie dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, chili i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody, chwilkę gotujemy i łączymy z kotletami.
  • danie 3. Danie gotowe.
    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy