500 g łopatki wieprzowej
1 duża cebula
5 małosolnych ogórków
2 jajka
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
kilka łyżek wody
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Mielone z małosolnym ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, cebulę obrać i także umyć. Przygotować maszynkę do mielenia mięsa i zmielić w niej mięso, cebulę oraz ogórki małosolne prosto do miski. Do zmielonych składników dodać pozostałe, czyli kaszę, tartą bułkę, jajka i przyprawy oraz kilka łyżek wody i wyrobić masę.
2. Formować z porcji masy kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na oleju na złoto brązowy kolor z obu stron. Kotlety podawać np. z ziemniakami i surówką.
Komentarze