To jeden ze sposobów na proste wzbogacenie naszego jadłospisu o kasze. Mięso mielone doskonale komponuje się z gryką, a pieczarki dodatkowo podnoszą walory smakowe. Nic tylko zajadać:). Polecam.
Składniki:
Składniki na około 18 sztuk:
• 0,5 szklanki kaszy gryczanej,
• 500 gram mięsa mielonego (wieprzowego),
• Około 20 dag pieczarek,
• 2-3 ząbki czosnku,
• 2 małe jajka,
• Pęczek szczypiorku,
• 1 czerstwa bułka,
• mleko do namoczenia bułki,
• Sól, pieprz do smaku,
• Olej rzepakowy do smażenia,
• Bułka tarta do panierki
Mielone z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Ugotowaną studzimy.
2.Pieczarki kroimy w plasterki, przysmażamy na oleju, doprawiamy i studzimy.
Bułkę namaczamy w ciepłym mleku.
3.Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Do przyprawionego mięsa dodajemy ugotowaną kaszę, przestudzone pieczarki, odciśniętą bułkę, jajka oraz szczypiorek. Całość ponownie mieszamy, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Ewentualnie jeszcze doprawiając do smaku.
4.Z gotowej masy mięsno – gryczanej formujemy zgrabne placuszki. Uformowane obtaczamy w bułce tartej.
5.Gotowe kotleciki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku
Komentarze