Mielone z kalarepką

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Kalarepka pysznie smakuje na surowo, jak i ugotowana. W połączeniu z mięsem mielonym daje pyszne i szybkie w przygotowaniu jednogarnkowe danie.
Taką potrawkę możemy podać do pieczywa lub ulubionej kaszy.

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    • 600 gram mięsa mielonego wieprzowego,
    • 1 marchew,
    • 1 cebula,
    • 3 ząbki czosnku,
    • 0,5 litry przecieru pomidorowego,
    • Około 1 szklanka bulionu,
    • 2 duże kalarepki,
    • Papryka ostra do smaku,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Olej,
    • Mały pęczek natki pietruszki

Mielone z kalarepką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obsmażanie warzyw 1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Gotową przekładamy do garnka. Dodajemy do niej startą na tarce o grubych oczkach marchew. Całość przysmażamy na niewielkiej ilości oleju.
  • dodanie  mięsa mielonego 2. Do przysmażonych warzyw dodajemy mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wstępnie przyprawy do smaku. Mięso przysmażamy około 5 minut.
  • dodanie przecieru 3. Tak przygotowaną wieprzowinę podlewamy przecierem pomidorowym.
  • dodanie kalarepki 4. Całość razem gotujemy, aż mięso będzie gotowe. W miarę jak płynu będzie ubywało, uzupełniamy jego stan bulionem. Na około 5 minut przed końcem gotowania do dania dodajemy pokrojoną w kostkę kalarepkę.
  • doprawianie 5. Gdy kalarepka zmięknie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Całość doprawiamy ostatecznie do smaku. Gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy