Kalarepka pysznie smakuje na surowo, jak i ugotowana. W połączeniu z mięsem mielonym daje pyszne i szybkie w przygotowaniu jednogarnkowe danie.
Taką potrawkę możemy podać do pieczywa lub ulubionej kaszy.
50 min
Dla 5 osób
Średni
Składniki:
Składniki:
• 600 gram mięsa mielonego wieprzowego,
• 1 marchew,
• 1 cebula,
• 3 ząbki czosnku,
• 0,5 litry przecieru pomidorowego,
• Około 1 szklanka bulionu,
• 2 duże kalarepki,
• Papryka ostra do smaku,
• Sól, pieprz do smaku,
• Olej,
• Mały pęczek natki pietruszki
Mielone z kalarepką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Gotową przekładamy do garnka. Dodajemy do niej startą na tarce o grubych oczkach marchew. Całość przysmażamy na niewielkiej ilości oleju.
2.Do przysmażonych warzyw dodajemy mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wstępnie przyprawy do smaku. Mięso przysmażamy około 5 minut.
4.Całość razem gotujemy, aż mięso będzie gotowe. W miarę jak płynu będzie ubywało, uzupełniamy jego stan bulionem. Na około 5 minut przed końcem gotowania do dania dodajemy pokrojoną w kostkę kalarepkę.
5.Gdy kalarepka zmięknie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Całość doprawiamy ostatecznie do smaku. Gotowe.
Komentarze