Mielone z indyka z papryką w sosie ogórkowo-majonezowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Paprykę opłukać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Kajzerkę namoczyć w zimnym mleku i odcisnąć.
Cebulę i paprykę udusić na 1 łyżce oleju i 1 łyżce masła. Ostudzić.
2.Mięso dać do miski, dołożyć cebulę z papryką, odciśniętą kajzerkę, czosnek, jajka, przyprawa uniwersalna, pieprz, zioła prowansalskie, curry i wyrobić ręką, aż masa będzie jednolita.
3.Z masy mięsnej formować kotleciki i panierować w mące.
4.Smażyć na niewielkiej ilości oleju (na patelni z nieprzywierającym dnem).
5.Sos.
W rondelku rozgrzać tłuszcz, dodać mąkę i mieszając zasmażyć, ale nie rumienić. Dodać 1/2 l wywaru warzywnego lub rosołu. Roztrzepać rózgą, żeby nie było grudek.
Ogórki pokroić w półplasterki, dodać do rondelka. Wymieszać. Przyprawić przyprawa uniwersalna i pieprzem. Skosztować sos. Jeżeli będzie mało ogórkowy, dodać jeszcze pokrojonego ogórka, albo sok z ogórków. Zagotować. Zdjąć z palnika, energicznie mieszając dodać majonez.
6.Podawać w sosjerce do mielonych z indyka.
Porady
Mielone z sosem ogórkowym podawać z ziemniakami i surówką, jako danie obiadowe, lub tylko z sosem jako przystawka.
Komentarze