500 g mięsa mielonego z indyka
3 średnie ziemniaki
2 ząbki czosnku
cebula
jajko
sól i pieprz do smaku
słodka papryka
200 ml wody
2 łyżki śmietany
200 ml przecieru pomidorowego
Mielone z indyka w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, odciskamy nadmiar wody i przekładamy do miski.
Do ziemniaków dodajemy mięso, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajko. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Wyrabiamy kotleciki, które smażymy na patelni z obu stron aż się zarumienią.
2.W między czasie w misce łączymy ze sobą wodę wraz z śmietaną i przecierem pomidorowym. Doprawiamy solą, pieprzem a następnie przelewamy do garnka. Zgotowujemy ,dodajemy kotlety i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Komentarze