Mielone z farszem w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób

Zdrowsza alternatywa dla sznycelków

  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka
    1 jajko
    czosnek w proszku, pieprz, zioła prowansalskie
    kawałek papryki
    kawałek cukinii
    2 pieczarki
    cebula
    2 ząbki czosnku
    6 łyżek otrębów
    puszka pomidorów 400g
    kawałek marchewki i pietruszki
    odrobina soli/wegety

Mielone z farszem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa - cukinię, pieczarki, paprykę, połowę cebuli - kroimy w kostkę.
    Wszystko dusimy pod przykryciem - warzywa muszą być miękkie, ale nie rozpadające się.
    Do mięsa dodajemy jajko, otręby, czosnek w proszku, pieprz i zioła - ugniatamy ręką.
    Zwilżonymi zimną wodą rękoma formujemy z mięsa placki, nakładamy farsz, i formujemy w kulki.
    Gotowe kulki układamy na lekko natłuszczonej patelni, splaszczamy.
    Smażymy pod przykryciem z dwóch stron - mają się zarumienić.
    Sos pomidorowy:
    Marchew i pietruszkę kroimy w plastry, połowę cebuli i czosnek drobno siekamy,
    dodajemy do pomidorów. Wszystko gotujemy do miękkości warzyw,
    przyprawiamy pieprzem, wegetą.
    Sos miksujemy. Gotowym polewamy mielone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy