Mielone z farszem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa - cukinię, pieczarki, paprykę, połowę cebuli - kroimy w kostkę.
Wszystko dusimy pod przykryciem - warzywa muszą być miękkie, ale nie rozpadające się.
Do mięsa dodajemy jajko, otręby, czosnek w proszku, pieprz i zioła - ugniatamy ręką.
Zwilżonymi zimną wodą rękoma formujemy z mięsa placki, nakładamy farsz, i formujemy w kulki.
Gotowe kulki układamy na lekko natłuszczonej patelni, splaszczamy.
Smażymy pod przykryciem z dwóch stron - mają się zarumienić.
Sos pomidorowy:
Marchew i pietruszkę kroimy w plastry, połowę cebuli i czosnek drobno siekamy,
dodajemy do pomidorów. Wszystko gotujemy do miękkości warzyw,
przyprawiamy pieprzem, wegetą.
Sos miksujemy. Gotowym polewamy mielone.
Komentarze