Mielone z dodatkiem musztardy sarepskiej podduszane

  • wyświetlono: 171 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Dziś z obiadem kombinowałam, ponieważ całej suchej bułki nie miałam. A i kotlety zrobiłam w innej wersji mam nadzieję że wam przypadnie przepis do serca, bo smak tych kotletów to petarda. Zróbcie je a sami się przekonacie. Dobrze wiecie że lubię eksperymenty w mojej kuchni, a już jak wyjdzie pyszne to w ogóle człowiek szczęśliwy i myśli nad kolejnymi pomysłami aby podzielić się nimi z innymi którzy będą zachwyceni.

119935601_3420676048001969_6588317015915651886_o
  • 4 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

składniki na mielone :

4 łyżki bułki tartej mielonej,

20 łyżek mleka,

1 średnia cebula,

500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny,

1 jajko,

1 łyżka musztardy sarepskiej,

1 łyżeczka przyprawy z solą np. Vegeta,

0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,

olej do smażenia.



dodatkowo :

1/4 szklanki przegotowanej chłodnej wody ( szklanka pojemność 210 ml. ),

1 łyżka suszonej włoszczyzny,

szczypta przyprawy z solą lub soli.

Sposób przygotowania przepisu:

Mielone z dodatkiem musztardy sarepskiej podduszane

  • mielone1. Mieloną bułkę namoczyć w mleku, wymieszać ( na zdjęciu jest mniej mleka ale w przepisie podane dokładnie ile trzeba aby nie była za sucha ).
  • mielone2. Do miski przełożyć mięso mielone, wbić jajko całe,dodać przyprawę z solą, pieprz, namoczoną bułkę oraz cebulę starta na tarce jarzynowej i łyżkę musztardy sarepskiej. Wszystko dokładnie wyrobić ręką do połączenia się ze sobą wszystkich składników.
  • mielone3. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju, rozgrzać go. Z przygotowanego mięsa formować kotlety dowolnej wielkości. Smażyć je z obu stron na złoty kolor lekko przypiekając.
  • mielone4. W czasie gdy smażą się ostatnie kotlety do garnka wlać wodę dodać suszoną włoszczyznę i lekko posolić. Ułożyć usmażone kotlety dodając z ich smażenia 2 łyżki tłuszczu. Gdy ułożymy już wszystkie ( mi wyszło 11 sztuk kotletów ). Ułożone kotlety dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut co jakiś czas podrzucając garnkiem aby kotlety z dołu przeniosły się na górę.
  • mielone5. Tak przygotowane kotlety podałam z młodymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem i polanymi sosem z duszonych kotletów oraz mizerią z ogórków a do popicia był zimny kefir prosto z lodówki. Kotlety wyszły przepysznie pulchne i wilgotne aż rozpływały się w ustach. Takie kotlety można jeść na gorąco jak również na zimno.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Drugie daniemieloneobiad

Komentarze

Podobne przepisy

Podudzia z kurczaka w musztardzie

Dodane przez: judik

Podudzia z kurczaka w musztardzie

Pyszny sposób na soczyste kawałki...

Pieczona polędwiczka

Dodane przez: Kasja1986

Pieczona polędwiczka z sarny w musztardzie...

Pyszna delikatna polędwiczka marynowana,...

omlet z dodatkami

Dodane przez: Neblina36

Omlet z dodatkami

Omlet z kiełbasą, mozzarellą i...

kotlety

Dodane przez: Mariola123

KOTLETY Z KARCZKU DUSZONE W MUSZTARDZIE

Kotlety z karczku są wyjątkowo...

Francuz z dodatkami

Dodane przez: Paulina1507

Francuz z dodatkami

Francuz z dodatkami to mój pomysł...

Pierś zinyka w musztardzie i miodzie

Dodane przez: katarzynagotuje

Pierś z indyka w musztardzie i miodzie

Szybkie i smaczne danie z wykorzystaniem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE