Mielone z dodatkiem musztardy sarepskiej podduszane

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś z obiadem kombinowałam, ponieważ całej suchej bułki nie miałam. A i kotlety zrobiłam w innej wersji mam nadzieję że wam przypadnie przepis do serca, bo smak tych kotletów to petarda. Zróbcie je a sami się przekonacie. Dobrze wiecie że lubię eksperymenty w mojej kuchni, a już jak wyjdzie pyszne to w ogóle człowiek szczęśliwy i myśli nad kolejnymi pomysłami aby podzielić się nimi z innymi którzy będą zachwyceni.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na mielone :

    4 łyżki bułki tartej mielonej,

    20 łyżek mleka,

    1 średnia cebula,

    500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny,

    1 jajko,

    1 łyżka musztardy sarepskiej,

    1 łyżeczka przyprawy z solą np. Vegeta,

    0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,

    olej do smażenia.



    dodatkowo :

    1/4 szklanki przegotowanej chłodnej wody ( szklanka pojemność 210 ml. ),

    1 łyżka suszonej włoszczyzny,

    szczypta przyprawy z solą lub soli.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mielone z dodatkiem musztardy sarepskiej podduszane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mielone 1. Mieloną bułkę namoczyć w mleku, wymieszać ( na zdjęciu jest mniej mleka ale w przepisie podane dokładnie ile trzeba aby nie była za sucha ).
  • mielone 2. Do miski przełożyć mięso mielone, wbić jajko całe,dodać przyprawę z solą, pieprz, namoczoną bułkę oraz cebulę starta na tarce jarzynowej i łyżkę musztardy sarepskiej. Wszystko dokładnie wyrobić ręką do połączenia się ze sobą wszystkich składników.
  • mielone 3. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju, rozgrzać go. Z przygotowanego mięsa formować kotlety dowolnej wielkości. Smażyć je z obu stron na złoty kolor lekko przypiekając.
  • mielone 4. W czasie gdy smażą się ostatnie kotlety do garnka wlać wodę dodać suszoną włoszczyznę i lekko posolić. Ułożyć usmażone kotlety dodając z ich smażenia 2 łyżki tłuszczu. Gdy ułożymy już wszystkie ( mi wyszło 11 sztuk kotletów ). Ułożone kotlety dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut co jakiś czas podrzucając garnkiem aby kotlety z dołu przeniosły się na górę.
  • mielone 5. Tak przygotowane kotlety podałam z młodymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem i polanymi sosem z duszonych kotletów oraz mizerią z ogórków a do popicia był zimny kefir prosto z lodówki. Kotlety wyszły przepysznie pulchne i wilgotne aż rozpływały się w ustach. Takie kotlety można jeść na gorąco jak również na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować